Alleengeboren tweelingen

Gepubliceerd op 1 december 2023 om 22:47

Wist je dat ongeveer 1 op de 10 oorspronkelijk niet alleen was tijdens de zwangerschap in de buik bij mama? Heel veel kwamen ooit met z'n tweëen (of meer) aan bij mama in de buik, maar bij 90% van de gevallen wordt er uiteindelijk maar 1 baby'tje geboren. De ander krijgt dus in de buik al te maken met alle mogelijke emoties en gevolgen van verlies, verdriet en rouw die hierbij komen kijken.

Je kunt je voorstellen dat dit voor het baby'tje die overblijft erg verdrietig is. Die kan zich in de steek gelaten voelen, eenzaam, angstig, verloren. En onbewust kan dit je hele leven nog doorwerken. Het gevoel van leegte, altijd 'iets' te missen bijvoorbeeld hebben veel alleengeboren tweelingen onder anderen.

Aanwijzingen tijdens/na zwangerschap

Soms zijn er duidelijke fysieke aanwijzingen dat er echt een tweede kindje was. Echter is het niet altijd duidelijk geweest voor iedere moeder. Soms gaat het ene kindje al erg vroeg in de zwangerschap weg en is er niks te zien op echo's. Toch zijn die emotionele gevoelens bij de andere baby er dan wel.

 

Kenmerken in de zwangerschap of bij de bevalling kunnen zijn:

* Moeder is veel ziek

* Stuitligging

* Bloedverlies

* Het kindje blijft kleiner tijdens zwangerschap

* Een moeizame geboorte/bevalling

* Te klein en te licht bij de geboorte

* De placenta kan groter zijn

* Littekens op de placenta

* Extra embryozak of navelstreng gevonden

 

Let wel, niet álles hoeft te kloppen, maar dit zijn wel grote signalen dat er sprake was van een oorspronkelijke tweeling.

 

Bij baby's zie je vaak een of meer van de volgende kenmerken:

* Overmatig huilen

* Bang in het donker alleen te zijn

* Extra overgevoelig en sneller overprikkeld

* Algehele onverklaarbare onrust

* Hechtingsproblematiek

* Een moeizame geboorte

* Slaapproblemen

De Wolk

Voordat een ziel naar de aarde komt en naar zijn ouders springt, zit die boven op de wolk. Die sprong naar zijn/haar ouders kan erg eng zijn. Er komt veel emotie bij kijken. 'Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg voor mijn ouders? Durf ik het wel aan?' Een ander zieltje kan steun bieden door samen mee te springen, maar met afspraak dat diegene daarna weer teruggaat. Maar eenmaal in het aardse belandt, worden alle afspraken van bovenop de wolk vergeten en na een tijdje komt het ene zieltje erachter dat hij/zij alleen is in de buik van mama. 


Dominante ene hersenhelft

Bij tweelingen is er in de buik vaak al een soort verdeling gemaakt. Tweelingen ondersteunen elkaar en vullen elkaar vaak aan, dus je ziet vaak dat de een een voorkeur heeft om de rechterhersenhelft beter te ontwikkelen en de ander de linkerhersenhelft. Als één van die twee wegvalt kan dat erg lastig zijn als de overblijver vooral de kwaliteiten van de rechterhersenhelft heeft. Diegene zal meer moeite hebben met bijv. leren lezen of schrijven. Dyslexie zien we dus ook vaker bij alleengeboren tweelingen. Ik heb hier een mooi werkmodel voor met NEI, dus komt dit bekend voor en wil je kijken wat ik voor jou of voor je kindje met leer- of schoolproblemen kan betekenen, stuur me een berichtje! 

Meer kenmerken

Er zijn nog een hele hoop andere kenmerken die je vaak ziet bij alleengeboren tweelingen zoals:

* Moeite met grenzen aangeven

* Moeite met loslaten

* Faalangst, geen geloof in jezelf

* Verlatingsangst

* Typisch 'pleaser' gedrag vertonen, jezelf op de laatste plek zetten

* Ingehouden leven

* Moeite met aanraking

* Denkbeeldige vriendjes als kind

* Extreem bewust van het gevoel van anderen

* Verjaardagen voelen dubbel

* Gebrek aan identiteit voelen, twijfel aan bestaansrecht

* Vaak heel creatief

* Graag alleen zijn (of juist helemaal niet)

* Vaker een vitamine b12 tekort

 

Hulp bij jouw 'alleengeborentweeling-trauma'

Vaak geeft het inzicht en het weten dat je een alleengeboren tweeling bent al veel rust. Je kunt opeens een hele hoop dingen verklaren, er vallen zoveel puzzelstukjes op zijn plek. Maar toch blijft dit trauma energetisch in je systeem, soms is je tweelinghelft zelfs nog bij je en dat kan innerlijk voor veel verwarring zorgen. Het kan zijn dat je niet goed weet wat je wilt, er is veel innerlijke onrust. 

 

Met NEI kun je dit heel fijn behandelen en losmaken uit jouw systeem, zodat je uiteindelijk echt vol je eigen leven kunt gaan leven en jouw eigen pad kunt gaan bewandelen. Ik maak naast de gebruikelijke NEI sessies vaak ook gebruik van opstellingen om bepaalde inzichten te geven, jouw echt te laten voelen of specifieke dingen duidelijk te krijgen. Wil je meer weten? Let me know!