Onrust bij baby's en kleine kinderen ontstaan vanuit de zwangerschap

Gepubliceerd op 29 oktober 2023 om 10:03

Wist je dat er al heel veel ontstaat tijdens zwangerschap? Niet alleen de baby die groeit in mama's buik natuurlijk, maar er wordt ook al veel energetische info opgeslagen in de cellen van het kindje in de buik. Eigenlijk begint dit zelfs al voor de zwangerschap, maar daarover meer in een volgende blog. Nu wil ik het hebben over alles wat voort kan komen vanuit de zwangerschap!

Stress

Stress van de moeder is stiekem iets wat al heel veel invloed heeft op de baby. De baby kan al die stress ook al voelen en kan onbewust de emoties die daarbij komen kijken al opslaan in de cellen van zijn/haar lijfje. Best vaak zie ik bij het testen van kindjes, dat er een emotie vanuit zwangerschap omhoog komt, die hun blijkbaar onbewust dwars heeft gezeten. Die emotie is vaak overgenomen van mama op dat moment. De manier waarop zich het uit bij het kindje is heel verschillend. Van verlatingsangst, slaapproblemen of overmatig huilen tot problemen met de ontlasting. Alles kan.

 

Heb jij als moeder iets heftigs meegemaakt tijdens dat jij zwanger was van je kindje? Of is de zwangerschap zelf heftig verlopen met complicaties? Heb je een moeilijke bevalling gehad? Relatieproblemen met de papa? Of weinig zelfvertrouwen of je het allemaal wel aankan als moeder? Al dit soort dingen kunnen zich hebben vastgezet in de cellen van jouw kindje (en ook zeker in die van jezelf). Maar met NEI kan ik heel fijn die emoties opsporen en losmaken bij je kindje, zodat de lichaamscellen het allemaal loslaten en klachten verdwijnen. Je kindje heeft deze emoties tenslotte helemaal niet nodig! Het kan hem/haar op allerlei manieren belemmeren. NEI kan weer voor rust zorgen bij je kindje!

Geboorte(trauma)

De geboorte is een heftige ervaring, voor moeder en kind. In de buik had de baby alle rust en nu komt hij/zij ineens in een wereld met harde geluiden en fel licht. En tijdens de bevalling wordt er fysiek ook veel druk gelegd op het lichaampje.

 

Het hormoon oxytocine speelt bij de geboorte een hele grote rol. Oxytocine geeft een vertrouwd en veilig gevoel, zorgt voor vermindering van angst en vermindert stress. Hierdoor kan moeder goed in verbinding komen met het kindje en zichzelf tijdens een bevalling.

 

Natuurlijke oxytocine wordt veel aangemaakt tijdens een ongecompliceerde vaginale bevalling. Echter bij een keizersnede of medische bevalling mist dit vaak grotendeels, waardoor borstvoeding vaak moeilijker op gang komt en de baby meer moeite heeft met hechting. De ruggenprik heeft hier veel invloed bij, omdat die de hele hormoonbalans van een zwangere vrouw verstoort, waardoor er geen natuurlijke oxytocine meer wordt aangemaakt. Moeder is hierdoor niet meer in verbinding met haar lichaam en dat geluksgevoel na de geboorte kan ook minder voelbaar zijn. Dit heeft allemaal invloed op de binding tussen haar en het kindje en dit kan daarna nog lang merkbaar zijn/klachten geven.

Symptomen van oxytocine schade

Er zijn een hoop symptomen die naderhand veel voorkomen bij moeder- & baby met oxytocineschade. Niet alleen de ruggenprik, maar ook de weëenopwekkers en de syntocinon prik (achteraf om de placenta sneller te laten afkomen) spelen hier een rol in. Natuurlijk hoeft niet álles aanwezig te zijn, maar veel voorkomende symptomen zijn:

 

Bij de baby:

 • Overmatig huilen
 • Slaapproblemen
 • Angst of veel onrust
 • Veel overstrekken tijdens huilen, ook bij het verschonen
 • Hechtingsproblemen
 • Moeite met borstvoeding
 • Extreem alert zijn
 • Allergiën
 • Alleen maar gedragen willen worden
 • Heel prikkelgevoelig
 • Veel darmkrampjes
 • Reflux

 

Bij moeder:

 • Moeite met binding met je kindje, geen band voelen met je baby
 • Vervreemd gevoel van jezelf hebben
 • Postnatale depressie
 • Levensvreugde is weg, niks meer leuk vinden
 • Irritatie richting partner
 • Moeite met aarden

Interventies tijdens een bevalling

Tijdens een geboorte bepaalt de baby normaal gesproken hoe hij/zij geboren wordt. Een baby hoort de tijd te krijgen om zelf zijn weg te vinden, op een zo natuurlijk mogelijke manier. Een geboorte is eigenlijk echt een biologisch programma van de baby. 

 

Maar door medische interventies, wordt de controle uit handen van de baby genomen. Er worden ineens dingen voor hem bepaald, in plaats van dat hij zijn eigen weg zelf mag vinden. En dit kan flink impact hebben emotioneel gezien. Emoties bij iedere interventie kunnen zich vastzetten in de cellen van het kindje. Hierdoor kan ook een geboortetrauma ontstaan.

 

Met NEI kan ik via een speciaal werkmodel geboortetrauma's losmaken. Zorgen dat het kindje zich weer lichter voelt. Ik zorg dat hij/zij die emoties van toen, niet zijn/haar hele leven meeneemt, zodat die geen stempel meer kunnen gaan drukken op bepaalde dingen (en ook niet meer gaan zorgen voor het mogelijk ontstaan van belemmerende patronen).

Voor moeders heb ik een werkmodel bevallingstrauma. Niet alle moeders hebben hun bevalling rooskleurig meegemaakt en daar kan ook veel trauma of ongemak ontstaan zijn.

Ook kan ik oxytocineschade met NEI erg goed aanpakken. Daarnaast kan ik de oxytocine ontstoren, zodat negatieve bijwerkingen verdwijnen en het lichaam weer kan herstellen. Dit kan bij zowel moeder als kind.